Op vrijdagavond 17 november zingt de Christelijke Oratorium Vereniging (COV-Bennekom) de Messiah, oratorium van Georg Friedrich Händel, in de Brinkstraatkerk in Bennekom. Na het uitbundige concert met het Gloria van Puccini in mei, voeren we dit keer weer een werk uit van een operacomponist, al zal dat niet bij iedereen bekend zijn. Händel was, als zoon van een barbier, niet voorbestemd voor de muziek. Zijn vader deed er alles aan om zijn liefde voor muziek te beteugelen, maar Händel oefende stiekem, en werd opgemerkt toen hij op 8 jarige leeftijd een stuk speelde aan het hof waar zijn vader lijfarts was. Hij mocht in de leer bij een bekende organist, maar moest tenslotte wel rechten studeren van zijn vader! Dat deed hij één jaar, met bijbaantjes in de muziek. Toen gaf hij de brui aan zijn rechtenstudie en vertrok op 17 jarige leeftijd naar Hamburg waar hij als violist in een theaterorkest zijn brood verdiende. Hij werd bekend, en andere componisten kwamen naar hem luisteren! Hij leerde het operavak gedurende een reis van twee jaar naar Italië en kwam tenslotte terecht in Londen, gesteund door de keurvorst van Hannover, die Queen Anne opvolgde als King George I van Engeland. Hij schreef vaak wel drie opera’s per jaar, in totaal meer dan 40! Maar na bijna 20 jaar Italiaanse opera’s kreeg het Engelse publiek er een beetje genoeg van en kwam niet meer luisteren (misschien ook wel omdat Engelse zangers dat Italiaans zo belabberd uitspraken dat het “wel leek of ze Welsh brabbelden”!). Zodat Händel op aanraden van zijn scenarioschrijver zich rond zijn vijftigste toelegde op het schrijven van oratoria – in het Engels. The Messiah schreef hij in 24 dagen, voor een bezoek aan Dublin. Daar was het een groot succes, er werd gevraagd aan de vrouwen of ze alsjeblieft geen hoepelrokken wilden dragen, dan konden er meer luisteraars in de zaal!
De Messiah bestaat uit stukken tekst uit de bijbel. Het eerste deel uit het oude testament waarin de komst van de Messias wordt aangekondigd, het tweede deel vertelt over zijn dood, opstanding en hemelvaart en het derde deel over zijn terugkomst en heerschappij. Hij schreef het als een algemeen oratorium, en het werd voor het eerst uitgevoerd vlak voor Pasen. In het Verenigd Koninkrijk is het nu al jaren traditie om het rond Kerstmis uit te voeren, zoals wij Bachs Mattheus Passion rond Pasen beluisteren. Wij willen dit jaar een beetje volgen in die Engelse traditie en hopen dat u ervan geniet!
Wat: uitvoering Messiah van G.F. Händel
Wie: COV-Bennekom o.l.v. Dick Meijer mmv het Nederlands begeleidingsorkest, Elly Meijer (orgel) en Margreet Rietveld (sopraan), Daniël Elgersma (countertenor), Fabian Strotmann (tenor), Patrick Pranger (bas)
Wanneer: vrijdag 17 november om 20.00 uur
Waar: Brinkstraatkerk, Bennekom
Kaarten: €25,00 (CJP €20,00) via leden, Novita en www.cov-bennekom.nl