Van stenen vuistbijl tot smartphone, pacemaker en drone, het gebruik van techniek is een belangrijk kenmerk van de menselijke geschiedenis. Maar hoe ver gaat de invloed van al die spullen, machines en systemen op onze manier van leven? Tijdens deze bezinningsbijeenkomst geeft onderzoeker en docent filosofie en ethiek van techniek Steven Dorrestijn een breed en toegankelijk overzicht van de belangrijkste theorieën en visies met veel voorbeelden van actuele vraagstellingen. Denk daarbij aan onderwerpen zoals ‘Wat zijn de effecten van Facebook?’ en ‘Hoe moeten we omgaan met privacy en het Elektronisch Patiënten-Dossier?
Steven Dorrestijn is hoofddocent en onderzoeker filosofie en ethiek van techniek en design aan de Saxion Hogeschool. Van jongs af aan was hij geïnteresseerd in techniek. Zonder lang na te denken ging hij werktuigbouwkunde studeren aan de Universiteit Twente. Een gastcollege van hoogleraar filosofie Hans Achterhuis vormde de aanleiding om ontwerpen van techniek te gaan combineren met het nadenken over de invloed van al die spullen op mens en samenleving.
Zijn specialisatie is de filosofie van Michel Foucault over macht en levenskunst in relatie tot de rol van techniek in ons leven. Steven Dorrestijn studeerde in 2005-2006 filosofie in Parijs en terug in Twente, promoveerde hij in 2012 met het proefschrift ‘The design of our own lives: Technical mediation and subjectivation after Foucault’.
Het Triple B Jazz Combo verzorgt op de muzikale omlijsting.
Plaats: de Ontmoeting, Emmalaan 1 in Bennekom
Tijdstip: 10.30 uur
Entrée: gratis, vrijwillige bijdrage bij de uitgang