De COV-Bennekom geeft op 9 maart een concert in de Brinkstraatkerk te Bennekom. Voorafgaand aan de uitvoering van de Johannes Passion zal ds. Jan Heine een korte inleiding houden over de betekenis van deze muziek.
Passiemuziek vindt zijn oorsprong in een oude christelijke traditie – die al bestaat vanaf de 4e eeuw – om in de week voor Pasen, het verhaal van het lijden en sterven van Jezus Christus te vertellen.
De priester sprak de tekst van het verhaal uit in het Latijn en zong de woorden van Christus in het Gregoriaans. Vanaf de 12e eeuw werd alles driestemmig gezongen waarbij een tenor als de verteller optrad, een bas de Christuspartij zong en een alt de menigte verbeeldde.
Nog weer later werden alle belangrijke personages door verschillende solisten gezongen ( en zo is het nog steeds). De Reformatie zorgde ervoor dat de componisten in m.n. Noord- en West-Europa volkstaal gebruikt gingen gebruiken, zodat iedereen de tekst voortaan ook kon verstaan. Latijnse passies uit de 17e en 18e eeuw bleven echter ook in gebruik en dan vooral in de katholieke landen in Europa.
Met de werken van Bach bereikte de compositie van passiemuziek een hoogtepunt. Hij componeerde de Johannes ter gelegenheid van Goede Vrijdag in 1724, toen hij als cantor werkzaam was in Leipzig. Het uitgangspunt voor deze compositie is het lijdensverhaal volgens Johannes 18 en 19. De evangelist vertelt het verhaal en hij wordt daarin slechts begeleid door een eenvoudig continuo. Daartussen klinken de elf koralen en acht aria’s. Deze passie gaat niet over zwakte en angst, de koralen gaan vooral over liefde en navolging. Aan het slot klinkt het ontroerende ‘’Ruht wohl” met direct daarop volgend het prachtige slotkoraal.
Kaarten (in de voorverkoop): 27,50 euro, inclusief koffie/thee
(aan de zaal 30,00 euro, CJP 5 euro korting)
Verkrijgbaar bij Boekhandel Novita, Dorpsstraat 41 te Bennekom, bij de koorleden, via covbennekom@gmail.com of aan de zaal.
Aanvang: 20.00 u (de zaal is open vanaf 19u30)