‘De mooiste en diepste ervaring die een mens kan hebben is het gevoel van mysterie. Dit is de wortel van religie en de drijfveer van werkelijke kunst en wetenschap…
Wie deze ervaring niet heeft gekend, lijkt mij levenloos dan wel blind.’ [Albert Einstein, 1932]
Bovenstaand citaat wijst een besef van mysterie haarzuiver aan als onmisbaar ingrediënt van levenskunst. In een wereld waar antwoorden veelal belangrijker worden geacht dan vragen, stelt Einstein een indringende diagnose. Zou de Westerse mens ontworteld bestaan, zonder werkelijk te leven en ziende blind zijn? Indrukwekkend is het menselijk vermogen om te overleven, maar overleven maakt de mens nog niet compleet. Levenskunst kan worden gezien als de zoektocht naar een vervuld en compleet mens-zijn.
Verwondering, zo stelt Plato, is het begin van alle wijsbegeerte. Het is als ervaring een kostbaar elixer waarmee het gevoel voor mysterie ontwaken kan. En toch, vandaag de dag, lijkt verwondering iets voor kinderen en dwazen, voor dromers en voor dichters. Iets dat ver verwijderd lijkt te staan van een pragmatische en realistische levenshouding. Wat is het toch met die verwondering dat ze enerzijds wordt opgehemeld en anderzijds wordt weggezet.
Tijdens de lezing maakt u kennis met verwondering als tonicum voor Wel-Zijn. Zij wordt zichtbaar gemaakt in de vele gestalten die het dagelijks leven aanneemt. En zij wordt herkenbaar gemaakt als een immer aanwezige kans op de natuurlijke staat van harmonie.
Wijsgeer, docent en schrijver Hubertus Bahorie studeerde filosofie in Nijmegen. Hij is als docent verbonden aan Melanchthon Bergschenhoek, als onafhankelijk onderzoeker aan het Instituut voor Transcendentaal Leven en als stadsfilosoof aan de Delftse samenleving. Momenteel werkt hij aan een Handboek voor Dagelijks Wel-Zijn, geïnspireerd door Stoa, ‘Christelijke Mystiek, Oosterse Filosofie en Transcendentaal Humanisme’. Wie het manuscript wil beproeven en bereid is om dit van feed-back te voorzien, kan dit na de lezing kenbaar maken. Voor meer informatie: www.stadsfilosoof.nl en www.openbloem.nu.
Informatie over deze lezing
Contactpersoon: Loek Treep
Tel. 0317 424962
E-mail: treep@upcmail.nl
Tijd: 20.00 uur
Kosten: € 6,- (leden) / € 8,- incl. koffie/thee
Opgave: U hoeft zich voor deze lezing niet op te geven